2011-10-13 16:12:25• hírek • Szatmár.ro

Megtartják a múlt jelét a Ioan Slavici Kollégium épületén

A Szatmári Római Katolikus Püspökség ragaszkodik a Ioan Slavici Kollégium felújítási munkái során megjelent "Római Katholikus Polgári Leányiskola" felirat megtartásához.

Az elmúlt napokban nem kis érdeklődésre tett szert Szatmárnémetiben az a felirat, amely a Ioan Slavici Főgimnázium „B" épületrészének homlokzatán, a felső vakolatréteg eltávolítása során jelent meg. „Római Katholikus Polgári Leányiskola" - utal az archaikus szöveg az épület múltjára, városunk történetének fényes idejére, amikor a Páli Szent Vincéről Nevezett Irgalmas Nővérek leányiskolát működtettek Szatmárnémetiben. És valóban, a Szatmári Egyházmegye százéves sematizmusában Hám János püspök „alkotásaként" említi az iskolát is, amely a zárda épületéhez lett hozzáépítve.

Sokan a fiatal szatmáriak közül valóban nem tudják, milyen nagy szolgálatot tettek Szatmárnémetinek az Irgalmas Nővérek, akik nem csupán a Zárdában, hanem a később hozzáépített épületekben és számos más helyen is tanítottak, szolgáltak.

Ennek a régmúlt időnek, az irgalmas nővérek őszinte, önátadó szolgálatának egyik jele tűnt elő a múltból, a Ioan Salavici iskola felújítása során, és vonzotta magára a szatmáriak figyelmét. A Szatmári Római Katolikus Püspökség a Szatmár.ro hírportál által értesült a felirat meglétéről, és azonnal megkezdte az egyeztetéseket, hogy az eredeti formájában megmaradhasson.

Az épület jelenlegi rendeltetéséről tudni kell, hogy a Püspökség, Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalával kötött hosszú távú bérleti szerződése alapján a Ioan Slavici Főgimnázium rendelkezésére bocsátotta. A város így pályázhatott a Régiófejlesztési Alaphoz épület felújítás céljából, melyet később meg is kezdtek. Így kerül sor az épület külső tatarozására is, melynek során jelent meg a „Római Katholikus Polgári Leányiskola"-felirat. Október 12-én Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala hivatalosan is értesítette a Püspökséget és kérte annak álláspontját a felirat ügyével kapcsolatban.

A felirat meglehetősen nehezen látható a védőháló mögött

A Szatmári Római Katolikus Püspökség pedig október 13-án csütörtökön megküldött válaszában kifejezte: ragaszkodik a felirat megtartásához, annak eredeti formájában, hiszen ez kihangsúlyozza az épület történelmi voltát, ugyanakkor jelentősségét városunk számára. Mivel a munkálatok elvégzésére, illetve ezek kivitelezésére az engedélyeztetés a polgármesteri hivatal számára van kiállítva, a Püspökség jelzésére értesíteni fogják az illetékes hatóságokat a felújítási munkák módosításáról, amit minden bizonnyal ezek jóvá fognak hagyni. A felirat tehát az eredeti állapotában megőrzésre kerül, amennyiben pedig az szükséges - mivel eredetileg nem volt benne a finanszírozási szerződésben -, a tartósítás plusz költségeit a Püspökség vállalja.

Ezek alapján tehát bizton remélhető, hogy a felirat megmarad, és eggyel több olyan épület lesz ezután Szatmárnémetiben, amely jelzi régi rendeltetését, üzen a múltból az egyszerű járókelő, a város történetéről kevesebbet tudó fiatal számára is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: